Gebruik van luchtgordijnen in de diepvriesindustrie: hoe werkt het?

Gebruik van luchtgordijnen in de diepvriesindustrie: hoe werkt het?

In de diepvriessector zijn de vereisten voor een luchtgordijnsysteem verreikend. Dit gaat niet alleen over de afbakening van de twee temperatuurbereiken, maar vooral ook over het minimaliseren van de invoer van vocht in het vriesgedeelte. De binnenkomende vochtigheid is zichtbaar zonder afscherming door mist, sneeuw en ijsvorming en leidt tot een hygiënische kwetsbaarheid. De meeste luchtgordijnsystemen in het vriesvak conditioneren hun gehele luchtstraal met warmte.

Deze warmere lucht kan meer vocht opnemen dan de koude lucht in de vriezer en zo de binnenkomende luchtvochtigheid transporteren. Een andere mogelijkheid is het gebruik van een tweede luchtstraal. Gebaseerd op het principe van het hogedruksysteem met een gedefinieerde gerichte luchtstraal, wordt een tweede luchtstraal gegenereerd. Alleen deze is geconditioneerd. Deze zogenaamde isolatie-luchtstraal compenseert de luchtvochtigheid en minimaliseert op deze manier het binnendringen van vocht in het vriesgedeelte.

 

Tweede luchtstraal

Luchtgordijnsysteem in de vriezer. Hier kan worden gezien dat de verschillende temperatuurbereiken (koude zijde in blauwe en warme zijde in rood) worden gescheiden door een horizontale luchtstraal. Het gele gebied vertegenwoordigt de scheidingsluchtstraal Het groene gebied toont de isolatieluchtstraal, die verantwoordelijk is voor de compensatie van de vochtigheid. Deze twee luchtlagen zijn evenwijdig en vermengen zich niet.