Hoe werken luchtgordijnen voor vriezers?

In de diepvriessector zijn de vereisten voor een luchtgordijnsysteem verstrekkend.

Het gaat hierbij niet alleen om de afbakening van de twee temperatuurbereiken, maar vooral om het minimaliseren van de vochtigheid in het vriesgedeelte. De inkomende vochtigheid is zichtbaar zonder afscherming door mist, sneeuw en ijsvorming en leidt tot een hygiënische kwetsbaarheid. De meeste luchtgordijnsystemen in het vriesvak conditioneren hun volledige luchtstraal met warmte. Deze warmere lucht kan meer vocht opnemen dan de koude lucht in de vriezer en transporteert zo het binnenkomende vocht.

Een andere mogelijkheid is het gebruik van een tweede luchtstraal. Gebaseerd op het principe van het hogedruksysteem met een gedefinieerde gerichte luchtstraal, wordt een tweede luchtstraal gegenereerd. Alleen deze is geconditioneerd. Deze zogenaamde isolatieluchtstraal compenseert de vochtigheid en minimaliseert zo het binnendringen van vocht in de vriesruimte.

Tweede luchtstraal

Voorbeeld van een luchtgordijnsysteem in de vriesruimte. Hier is te zien dat de verschillende temperatuurbereiken (koude kant in blauw en warme kant in rood) worden gescheiden door een horizontale luchtstraal. Het gele gebied stelt de scheidingsluchtstraal voor. Het groene gebied toont de isolatieluchtstraal, die verantwoordelijk is voor de compensatie van de vochtigheid. Deze twee luchtlagen zijn parallel en mengen niet.

Andere artikelen

Masterveil Airstop en Powerstream voor Sligro

Laat je in vogelvlucht meenemen naar de nieuwste locatie van Sligro Food Group!

Voor Masterveil zit het werk bij HANOS Hengelo erop

Op 20 mei opende HANOS haar nieuwste locatie op bedrijventerrein Westermaat Campus in Hengelo.